naturum Höga Kusten vid invigningen i juni 2007. Foto: Länsstyrelsen

naturum Höga Kusten

Naturum höga Kusten ligger i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten, med Skulebergets naturreservat som närmaste granne och Skuleskogens nationalpark bara ett stenkast bort. På naturum vill vi inspirera dig att ta del av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia och vackra natur. Vi hjälper dig att hitta de platser som gör Höga Kusten så speciellt och förklarar hur de kom till och hur du hittar dit. Strosa i utställningen och lär dig mer, eller sitt ned och slappna av och titta på bildspelet.
 
Välkomna in på naturum Höga Kusten — en port till naturen!

 

Vad är ett naturum?

Såhär beskriver naturvårdsverket naturum:

Ett naturum är centrum för besökare till ett naturområde. Det motsvarar de internationella "visitor centers". Naturum ska beskriva, förklara och ge förståelse för områdets värden, samt inspirera till vistelse och naturkontakt där. Naturum består av en eller flera byggnader med information inom- och utomhus. Det behandlar områdets natur-, kultur- och upplevelsevärden samt hur människan påverkat landskapet.

Naturvårdsverket äger rätten till naturum såsom registrerat varumärke. Verkets riktlinjer anger hur arbetet med naturum ska bedrivas i Sverige, och vad som ska gälla för de anläggningar som efter Naturvårdsverkets tillstånd får kallas naturum och använda den särskilda logotypen.

I och i anslutning till naturum ska finnas utställningar, programverksamhet och naturvägledning utomhus. Naturum ska vara bemannade med välutbildad personal och ha generösa öppettider.

Naturvårdsverket äger de statliga naturumen och bidrar med finansiering för att anlägga och driva dem. De förvaltas normalt av länsstyrelsen. Andra naturum kan ha kommuner, stiftelser eller organisationer som huvudman.

Huvudmannen för ett naturum ska följa upp och utvärdera verksamheten. Detta ska regelbundet rapporteras till Naturvårdsverket, som har ett övergripande ansvar för att främja, utveckla och inspirera arbetet med naturum i Sverige.

Detta är taget från inledningen till riktlinjerna för naturum. Du kan ladda ner dem och läsa mer på naturvårdsverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Verksamheten vid naturum Höga Kusten


 
Naturum Höga Kusten invigdes den 21 juni 2007 av Landshövdingen Gerhard Larsson. Sen dess har verksamheten bara utvecklats.
 
Det som nog många först och främst tänker på när de hör naturum Höga Kusten är att det finns utställningar att titta på och fördjupa sig i. Varje år finns det minst en ny tillfällig utställning. Är naturum öppet så finns alltid personal som hjälper dig och visar dig runt i utställningen. Vi har också en hel del erfarenhet av olika platser i Höga Kusten och kan tipsa om nya ställen som du kanske inte känner till. Eller har du sett något märkligt? Vi försöker att lura ut vad det kan vara eller hur det uppstått.

Du kanske har mött oss i skogen på någon programpunkt. Kolla in programmet och se vad vi erbjuder. Finns det någon vandring som passar eller ett spännande föredrag? Vi erbjuder ett varierat program för vuxna och barn både ute och inne.

Skolklasserna är en viktig del av vår verksamhet och vi erbjuder alltid fördjupade guidningar anpassade efter klassens nivå. Har vi möjlighet så följer vi gärna ut i nationalparken eller upp på Skuleberget för att på plats visa på den unika geologin och naturen i området.

Har man särskilda behov så finns vårt "Uppdrag". Det bygger på lådor som är kopplade till vår permanenta utställning där man skall söka efter en nyckel för att få veta vad som göms i lådan till just den platsen. Det finns alltid en beskrivande piktogramtext med i lådan. Kontakat oss om ni vill boka lådorna!

Vill du fördjupa dig på egen hand? Vi köper ständigt in nya böcker till vårt bibliotek. Slå dig ner i en av våra sköna fåtöljer och låt dig svepas iväg till nya kunskaper.
Vill du få med dig något hem så har vi ett litet utbud av utvald litteratur. Titta förbi i receptionen för att se om det finns något som lockar.

Vi hoppas naturligtvis att du skall trivas på naturum och framför allt få inspiration för att sen bege dig ut. Vi är porten till Höga Kusten! Runt knuten, eller på taket om man så vill, finns Skulebergets naturreservat.

Till vårt stöd i verksamheten har vi bildat ett programråd bestående av ideella föreningar, kommunerna och skolorna i området. Vi träffas två gånger per år och de ger oss varje gång värdefull inspiration för att arbeta vidare och konstruktiv kritik, tips och idéer. Även en hel del samarbeten har mynnat ut från dessa möten. Det tackar vi särskilt för.

Om allt detta och lite till kan du läsa om på dessa sidor. Och saknas något så finns vi här personligen, per mail eller telefon för att hjälpa dig och försöka svara på dina frågor!

Naturum Höga Kusten vid invigningen i juni 2007.
Foto: Länsstyrelsen Västernorrland
Naturum är ett varumärke som ägs av naturvårdsverket. naturum finns på flera platser i Sverige och fungerar som besökscentrum till naturen runt omkring.