Upplev världsarvet Höga Kusten året om

Höga Kusten lämpar sig utmärkt för allehanda utomhusupplevelser året om. Här finns storslagen natur nära en skärgård samtidigt som det är relativt lättilgängligt med E4an som passerar förbi. På naturum Höga Kusten kan du få allehanda tips som passar just dig.

Naturum ligger vid Skulebergets naturreservat ca. en mil från Nationalparken. Skuleberget har sedan urminnes tider varit ett landmärke för resande; se själv på dess profil! Dessutom är det inget annat berg i världen som har rest sig lika mycket ur havet. På och runt Skuleberget finns det något för hela familjen.

I Höga Kusten ligger Skuleskogens nationalpark, bara ett stenkast från naturum. Här kan du vandra ostört i vissa delar och dela genenskapen i andra. På sommaren är det full liv och rörelse medan stillhet råder om hösten. På vintern har du goda möjligheter att se vilka djur som lever och rör sig i parken på alla spår de lämnar efter sig. Skuleskogen är kontrasternas park, stor mörk skog kontrasterar mot hällmarkerna och kusten, snön kan ligga djup på höjder och i skrevor samtidigt som det knoppas i låglänt terräng på barmark nära kusten.

Skuleskogens nationalpark, Geologivägen, Höga Kusten-leden, ja möjligheterna är många och passar alla besökare, från blomsterälskaren till äventyraren och den badsugne. Ni kan hitta sandstränder, badklippor, göra äventyrliga bergsbestigningar, långa vandringsturer eller varför inte ta en skidtur på vintersäsongen och övernatta i en av de öppna stugor som finns i nationalparken? Många av länets naturreservat är tillgänglighetsanpassade så att de som kommer på hjul, med rullstol, rullator eller barnvagn, lätt kan ta sig fram.

Kännetecknande för Höga Kusten är det dramatiska landskapet med höga berg och fjärdar. När du vandrar i Höga Kusten kan du tydligt se spår av landhöjningen. Då inlandsisen hade försvunnit från Höga Kusten var berggrunden fortfarande nedpressad 286 meter jämfört med idag. Det som idag är höga berg var då små öar. Vid stränderna bearbetade vågorna stenarna och spolade klipporna rena. De högsta bergen bildade öar där vågorna inte kom åt att spola av moräntäcket. När du vandrar i Höga Kusten kan du se spåren av de dåtida stränderna som väldiga klapperfält eller som kalottberg med en mössa av träd. Den högst uppmätta kustlinjen, 286 möver den nutida havsnivån, kan du se på Skuleberget.

Höga Kustenleden är en 13 mil lång vandringsled som slingrar sig genom hela världsarvet från Hornöberget vid Höga Kusten-bron i söder till Örnsköldsvik i norr. Den är delad i 13 etapper och passerar naturum och Skuleskogens nationalpark.

Du kan läsa mer om världsarvet och olika utflyktstips på sidorna nedan.